Okusite zlato
Spremite se na put kroz više od hiljadu godina istorije proizvodnje maslinovog ulja
Nekada davno, prije dvije hiljade godina, u vrijeme Rimskog carstva, maslina je počela da se gaji u okolini današnjeg Bara i Ulcinja. Od tada, ljudi na ovom dijelu crnogorske obale brižno uzgajaju maslinu i od nje prave, prije svega, jedno od najboljih maslinovih ulja na Mediteranu. I dalje postoji i do 10.000 stabala starijih od hiljadu godina, među kojima su dva posađena još prije nove ere. Takođe, u okolini Bara i Ulcinja nalazi se još deset maslina starijih od hiljadu godina, kao i 26 starih između 500 i hiljadu godina.
Danas u ovom dijelu Crne Gore vrijedno radi oko 1.700 uzgajivača koji svakoga dana vode računa o ovom jedinstvenom blagu. Zato, pripremite se za put kroz hiljadu godina istorije, ukuse i proizvode koji će vam pokazati mnogo više od onoga što ste ikada saznali o Mediteranu i Crnoj Gori. Prateći puteve prvih maslinara ovih predjela, možete da probate najfinije maslinovo ulje napravljeno od autohtone vrste – žutice. Ovakvo maslinovo ulje pravi se u jednom od 12 velikih mlinova, ili nekom od tradicionalnih porodičnih radionica. A kada probate ovo “žuto zlato”, osvojiće vas ukus koji spaja istoriju i sadašnjost.
Poput mnogih mnogih na Mediteranu, ljudi i u ovom dijelu svakog dana koriste maslinovo ulje u svojim kuhinjama, pripremajući kako tradicionalne, tako i internacionalne specijalitete. Pored salata, možete okusiti povrće i meso kuvano upravo u maslinovom ulju. Čak se i kolači prave s maslinovim uljem, što pruža jedinstveno iskustvo ukusa koji nikada nećete zaboraviti.
Maslinova ulja iz Bara i Ulcinja obično se smatraju ljekovitim. Zbog toga mnogi i dalje koriste ova ulja kao lijek, ali i za tretmane ljepote i posebnu prehranu. Takođe, proizvodi se posebna linija kozmetike bazirana na maslinovom ulju. Na kraju, neka od stabala koja više ne daju plod postaju unikatni suveniri.